Hurma Ağacı(Phonix Dactylifera)
Hurma ağacının dünya üzerinde bir çok türü vardır. Hurma ağacı büyük bir yayılım alanına sahiptir sıcak çöl ülkelerinde yetişen bir türdür. Hurma ağacı kuru yağışsız çok sıcak fakat yer altında bol su bulunan yörelerde yetişir ve bu özellikteki yerlerde çok daha verimli ve kaliteli meyveler elde edilir.
Hurma ağaçlarının ana vatanı Basra körfezi yakınlarındaki bölgelerdir. Pakistan Hindistan ve Amerika 'ya kadar yayılım göstermiştir. En çok ağaç yetiştiriciliği ve meyve üretimi Irak da yapılmaktadır. Ayrıca Kuzey Afrika ülkelerinde de oldukça yaygındır.
Bilinen en eski meyvelerden biri hurma ağaçlarında elde edilen hurmalardır. Hurma ağaçları özellikle çöl bölgelerinde yaşayanlar için büyük bir geçim kaynağıdır.
Ayrıca bu ağaçları çok yönlü olarak kullanırlar. Ağacın gövdesinde elde edilen taze sürgünler ve olgunlaşmamış olan meyveler pişirilerek yemek olarak tüketilir.
Tam olarak olgunlaşmayan meyveler taze veya kurutularak tüketilir olgunlaşmış olan meyveleri ise öğütülerek ekmek tatlı pasta yapımında kullanılır. Çekirdekleri suda şişirilir veya öğütülerek hayvan yemi olarak kullanılır. Ağacın yapraklarından ip kalın kumaş hasır şapka ve sepet yapılır dallarından baston yapılabilir.
Hurma ağacı, hurma ağacının yetiştirilmesi için ilk olarak çekirdekten fidan elde edilir ve bunun için dikilecek olan çekirdekler ılık suya konur ve bir iki gün kadar su da bekletilir. Hurma çekirdeğini çimlendirmek için vermikülit plastik bir kaba alınır bu madde çekirdeğin mineral bakımından zengin olarak çimlenmesini sağlayacaktır. Çekirdekler çimlendiği zaman toprağın altında on on beş santim kalacak şekilde bir kaba dikin ve kabın altının delik olması gerektiğini unutmayın.
Yaklaşık iki hafta sonra hurmanın ilk yaprakları oluşacaktır İlk bir yıl kadar bir sürede direk güneş ışığına maruz bırakmamak gerekir. İleri dönemlerde ise sürekli güneş ve suya ihtiyaç duyacaktır. Ara sıra su vermeyerek susuzluğa da alıştırılması gerekir kış aylarında soğuğu dayanamaz bu nedenle sıcak yerlerde tutulmalıdır.
Büyüyüp gelişmesi sabır işidir Hurma ağacının gövdesi odunsu bir gövdeye sahip olmadığı için her hangi bir aşı yapılması söz konusu değildir. Hurma ağacı erkek ve dişi üreme hücrelerine sahip olarak iki tür bulunur bunlar dışarıdan bakılarak ayırt edilemez ancak çiçeklenme zamanına gelince fark edilir erkek ve dişi hücreli ağaçlar birbirine yakın mesafede dikilmeli ki döllenme gerçekleşsin aksi taktirde meyve vermez ve çiçekler dökülür. Bu nedenle sabır ve emek isteyen bir ağaç çeşididir.