Kırmızı Palmiye Böceği

Kırmızı Palmiye Böceği

Kırmızı palmiye böceği,anavatanı Endonezya,Sumatra,Malezya olan çene yapısı testere dişli ort 7cm uzunluğunda bir zararlıdır. Ancak kırmızı palmiye böceğini bu coğrafyada pradatör olarak kullanan bir kuş türü vardır. Bu kuş türü beslendiği yegane besin kaynağı bu böcek olup ,bu böceğin çoğalmasını engellemekle görevlidir.İleriki yazımızda bu böcekli palmiyelerin ortadoğuya getirilişi oradan İsrail, İspanya, Fransa ya yayılışını değineceğiz. Kırmızı palmiye böceği Güney Asya ülkelerinde Ortadoğuya geldikten sonra ana pradatörü olan kuş türü sadece tropik ormanlarda yaşadığından dolayı Ortadoğu çöl ikliminde yaşama şansı kalmamıştır.

Dolayısı ile yılda 7 kez larva dönemine girerek ortalama 1000 larva üreterek bu coğrafyada hızla çoğalmaya başlamışlardır.

Mısır,İsrail,Suudi Srabistan işgal altına alındındıktan sonra. Bu sıradada bizim gözü açık iş adamlarımız Mısırdan ithal edilen larvaya bulaşmış hurmaları Türkiyeye sokarak maalesef Türkiyedeki kendi türlerine bulaştırdılar.

Sonraki safhalarda özellikle Bodrum Antalya sahillerinde görülmeye başlandı.

Bu hastalık Türkiye Cumhuriyetine 1.000.0000.0000$ [dolar] mal olmuş şekilde önemli bir ekonomik kayba dahası bu bitki populasyonun yok olmasına neden olabilir. Kırmızı palmiye böceği özellikle bir uçuşta 700m gidebilen 30 derece sıcaklıkta üreyebilen ve girdiği tüm bitkilerde tahrip gücü yüksek logarlar açarak bitkiye giden bütün bitki besin elementlerini emerek adeta vampir gibi insanın kanını emen vampirlerdir. Tabiki bitki, özsuyu kesildiğinde bitkinin geriye ölüm dönemi hızlı bir şekilde devam etmekte bitki 60 gün içerisinde içi boşalarak kendini salıvermekte yapraklar kurumakta orta sürgün çürüyerek kesif bir koku salmakta dolayısı ile bitki ekonomik değerini kaybetmektedir.

Diğer Yazılarımız

Sönmez Palmiye
Palmiye Satışının Kriterleri
Palmiye satışı konusunda dikkat edilecek olan en önemli konu palmiye bitkisinin kök salım durumu, yaprak uzunluğu...
Devamı
Sönmez Palmiye
Palmiye Hastalığı
Kırmızı palmiye böceği Güney Asya ülkelerinde Ortadoğu'ya geldikten sonra ana pradatörü olan kuş türü...
Devamı

Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis